Craniosacraaltherapie

DSCN0061-1CranioSacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelliggen in het craniosacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem in het algemeen, met behulp van zorgvuldige, zachte manuele technieken.

Het craniosacraal systeem Het craniosacraal systeem is eigenlijk het ‘milieu interne’ voor het centrale zenuwstelsel en is voorwaarde scheppend voor de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel. Door de relatie die het craniosacraal systeem heeft met de verschillende andere fysiologische systemen, zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocriene en musculoskeletale systemen vindt er een wederzijdse beïnvloeding plaats. Het craniosacraal systeem is een fysiologisch systeem dat bestaat uit de benige structuren die verbonden zijn met het intra- en extracraniale durale membraan systeem, de cerebrospinale vloeistof of liquor cerebrospinalis (LCS) en de structuren die zorgen voor aanmaak en resorptie van deze LCS.

DSCN0048-1Het craniosacraal ritme Binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel vindt een beweging plaats die we het craniosacraal ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam te palperen. Dr. John Upledger heeft met een team van andere wetenschappers o.a. de relatie aangetoond tussen dit ritme en het craniosacraal systeem. Spannings- veranderingen binnen dit fasciaal systeem zullen ook veranderingen in voortgeleiding van het ritme veroorzaken, en oorzaak kunnen zijn van legio klachten in elk van voornoemde systemen. Door CranioSacraal Therapie wordt via de bereikte ontspanning in het fasciaal systeem, waarvan het durale membraan systeem een zeer centraal deel uitmaakt, het lichaam de mogelijkheid gegeven tot herstel van het verloren gegane evenwicht.

SomatoEmotional Release SomatoEmotional Release is een dynamische behandelingswijze, die voortbouwt op de principes van de CranioSacraal Therapie. Het geeft ondersteuning aan geest en lichaam om overgebleven spanningen, mogelijk veroorzaakt door trauma’s, los te laten. Gemeenschappelijk onderzoek van Dr. John Upledger en de biofysicus Dr. Zvi Karni resulteerde in de ontdekking, dat in het lichaam vaak een afdruk van fysieke krachten, veroorzaakt door ongelukken, verwondingen of emotionele shock, wordt vastgehouden. Zo’n afdruk wordt vaak ingekapseld en van de rest van het lichaam geisoleerd. Dit noemen we dan een ‘energiecyste’. Alhoewel een redelijk gezond persoon zich kan aanpassen aan energiecysten, gebruikt het lichaam in dat geval toch extra energie om normaal te kunnen blijven functioneren. Naarmate de tijd verstrijkt kunnen deze aanpassingspatronen hun effectiviteit verliezen. Dan zullen symptomen en disfuncties kunnen ontstaan, die steeds moeilijker te negeren zullen zijn. Het is zelfs mogelijk dat de weerstand tegen andere ziekten afneemt.

Bron: www.upledger.nl